Πότε να ξεκινήσω να διαβάζω στο μωράκι μου βιβλία;

Δεν θα σας παραθέσω επιστημονικά τεκμήρια σε τι βοηθάει ένα παραμύθι, αλλά θα σας πω την εμπειρία μου, ως μια απλή μαμά.

Η απάντηση, λοιπόν, είναι ΤΩΡΑ! Βρείτε μια ήσυχη γωνία του σπιτιού όπου αισθάνεστε άνετα εσείς και το μικρούλι σας. Διαλέξτε δύο-τρία βιβλία με απλή εικονογράφηση, χωρίς καν να έχει λέξεις. Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε άπειρες λέξεις για να περιγράψετε την εικόνα, να κάνετε ήχους ή ακόμη να εφεύρετε μια δική σας μοναδική ιστορία.

Αγκαλίτσα και χουχούλιασμα στην τρυφερή, στοργική κι αγαπημένη αγκαλίτσα της μαμάς. Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψουν αυτήν την τόσο απλή αλλά σημαντική δραστηριότητα. Απολαύστε τη στιγμή, νιώστε τη ζεστασιά, ρουφήξτε την εμπειρία, γιατί είναι μοναδική κι ανεπανάληπτη. Πείτε με τρελή, αλλά έχω κατευχαριστηθεί αυτές τις στιγμές με την οικογένειά μου λόγω του CoViD-19. Πάρτε την ευκαιρία να ζήσετε τις στιγμές!!!

Οι προτάσεις μετά από παρότρυνση της Γεωργίας Φωτίου, ιδιοκτήτριας του κλασικού βιβλιοπωλείου -που μπαίνεις μέσα και η απίθανη μυρωδιά του βιβλίου και του χαρτιού, έχει προλάβει ήδη να σε ταξιδέψει πριν την ανάγνωση- Επικαιρότητα, είναι:

Ζωάκια στο αγρόκτημα, με μίνι παζλ (μπορείτε να πάρετε φιγούρες ζώων και να κάνετε παιχνίδι ταύτισης για την ηλικία των 12 μηνών κι άνω)
Μουσικές του κόσμου, με απλή εικονογράφηση χαρακτηριστικών και μουσική που αντιπροσωπεύει κάποιες χώρες.
Ο Τίμος στο αγρόκτημα, περιέχει μεγάλες εικόνες και μεγαλύτερο κείμενο (σε μωράκια 18 μηνών κι άνω, μπορείτε να μετράτε και να παίζετε παιχνίδι παρατηρητικότητας.

Μην ξεχνάτε πως οι δυνατότητες, ειδικά με τα βιβλία, είναι απεριόριστες. Το όριο είναι η φαντασία μας και μόνο.

2 Replies to “Πότε να ξεκινήσω να διαβάζω στο μωράκι μου βιβλία;”

  1. Η μικρή μου είναι 14 μηνών πια , δυσκολεύομαι ακόμα να της διαβάσω παραμύθι. Μου το τραβάει από το χέρι , φωνάζει αν δεν το δώσω . Ακόμα και στην κούνια όταν την έχω δεν μου επιτρέπει να της διαβάσω , κουράζομαι και πάντα το αφήνω. Κάνω προσπάθεια, αλλά όχι καθημερινή. Γενικά βλέπω ότι , δεν είναι τόσο δεκτική . Τι κάνω λάθος.

    1. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας! Φιλοσοφία μας είναι το “ακολουθώ το παιδί” το οποίο μας βοηθά στο να ασχοληθούμε με δραστηριότητες και ερεθίσματα που ενδιαφέρουν το παιδί. Στη φάση που βρίσκεται η μικρή μας (19 μηνών) αγαπά να περιγράφουμε τις εικόνες των παραμυθιών και των βιβλίων, να μαθαίνει νέες λέξεις, στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το τι ακριβώς λέει το παραμύθι αλλά η περιγραφή του και ο χρόνος που περνάμε μαζί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.